Person / Aktør:
Stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes
Parti: H
Innlegg:
‼️ Det er ingen uenighet om at fast ansettelse i et to-partsforhold skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Det er bare venstresida som prøver å gi inntrykk av det. Under 2 % av arbeidstimene utført i Norge er innleid, og det tallet har vært stabilt i mange år.\n\n🔔 Regjeringen prøver å løse et problem som ikke eksisterer. Framfor å gå etter noen få useriøse aktører, vil de ramme næringslivet hardt. Aller verst vil det ramme distriktene. For meg er det en gåte at Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke ser at de er på feil vei.\n\n🔔 Når Regjeringen strammer kraftig inn på bedriftenes muligheter til å leie inn arbeidskraft ved inngangen til påsken 2023, er det stor usikkerhet knyttet til overgangsordninger og hvordan de nye reglene vil slå ut.\nDet betyr for eksempel at en av de aller største næringene målt i antall arbeidsplasser i Innlandet, hotell-, restaurant- og reiseliv går en usikker og vanskelig tid i møte. Jeg lurer på om de får alle kokker og servitører de trenger i påsken når de ikke lenger kan leie de inn. Det kan ramme både bedrifter og påsketurister hardt.\n\nDet er ikke mulig å ansette alle kokkene som trengs i vintersesongen når du bare har jobb til dem i 4-5 måneder. Det er også slik at kokkefaget er et håndverk, og du kan ikke ansette ufaglært ekstrahjelp på korte kontrakter for å utføre det arbeidet. En annen side ved dette som fortjener oppmerksomhet er at det jo er stor mangel på faglært arbeidskraft i hotell- og restaurantbransjen. Når de nå ikke kan jobbe for et bemanningsbyrå og forvente full årslønn blir det ikke mer attraktivt å velge den utdanningen, snarere tvert imot.\n\nStatsråden har svart meg i spørretimen at regjeringen ser for seg en løsning der f.eks kokker kan være ansatt på et hotell for så å bli leid ut til et annet i lavsesong. President, det er naivt å tro at det er en løsning. Hotell- og restaurantbransjen er svært sesongpreget, kan ikke produsere til lager, er avhengig av vær- og føreforhold og har lave marginer. Vi kan ikke forvente at hoteller i Hemsedal eller Trysil skal ta risikoen for hotellene langs kysten. Vi kan heller ikke forvente at kokker med yrkesstolthet finner seg i slik behandling som regjeringen legger opp til.\n\nEn annen stor distriktsnæring er bygg- og anleggsbransjen. Hvordan de nå skal kunne levere inn anbud på større prosjekter er for meg også en gåte. Det er jo ingen seriøse firma som kan ha folk i arbeid når de ikke vet hva de skal bygge hvor, og om de i det hele tatt har noe å bygge. De kan heller ikke levere inn anbud når de ikke vet om de får tak i faglært arbeidskraft til å utføre arbeidet.\n\nOg så, som om ikke dette var ille nok: muligheten til innleie er også veien inn i arbeidslivet for mange som har stått utenfor. Når 40 % av de Manpower leier ut kommer fra arbeidsledighet, og 40 % av de får tilbud om fast jobb hos bedriften de er utleid til i løpet av ett år. Ja da framstår dette som komplett uforståelig for meg. Vi må gjøre veiene inn i arbeidslivet flere og bredere, ikke færre.
Postet:
2022-12-12 21:28:26
Delt innhold:
‼️ Det er ingen uenighet om at fast ansettelse i et to-partsforhold skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Det er bare venstresida som prøver å gi inntrykk av det. Under 2 % av arbeidstimene utført i Norge er innleid, og det tallet har vært stabilt i mange år.\n\n🔔 Regjeringen prøver å løse et problem som ikke eksisterer. Framfor å gå etter noen få useriøse aktører, vil de ramme næringslivet hardt. Aller verst vil det ramme distriktene. For meg er det en gåte at Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke ser at de er på feil vei.\n\n🔔 Når Regjeringen strammer kraftig inn på bedriftenes muligheter til å leie inn arbeidskraft ved inngangen til påsken 2023, er det stor usikkerhet knyttet til overgangsordninger og hvordan de nye reglene vil slå ut.\nDet betyr for eksempel at en av de aller største næringene målt i antall arbeidsplasser i Innlandet, hotell-, restaurant- og reiseliv går en usikker og vanskelig tid i møte. Jeg lurer på om de får alle kokker og servitører de trenger i påsken når de ikke lenger kan leie de inn. Det kan ramme både bedrifter og påsketurister hardt.\n\nDet er ikke mulig å ansette alle kokkene som trengs i vintersesongen når du bare har jobb til dem i 4-5 måneder. Det er også slik at kokkefaget er et håndverk, og du kan ikke ansette ufaglært ekstrahjelp på korte kontrakter for å utføre det arbeidet. En annen side ved dette som fortjener oppmerksomhet er at det jo er stor mangel på faglært arbeidskraft i hotell- og restaurantbransjen. Når de nå ikke kan jobbe for et bemanningsbyrå og forvente full årslønn blir det ikke mer attraktivt å velge den utdanningen, snarere tvert imot.\n\nStatsråden har svart meg i spørretimen at regjeringen ser for seg en løsning der f.eks kokker kan være ansatt på et hotell for så å bli leid ut til et annet i lavsesong. President, det er naivt å tro at det er en løsning. Hotell- og restaurantbransjen er svært sesongpreget, kan ikke produsere til lager, er avhengig av vær- og føreforhold og har lave marginer. Vi kan ikke forvente at hoteller i Hemsedal eller Trysil skal ta risikoen for hotellene langs kysten. Vi kan heller ikke forvente at kokker med yrkesstolthet finner seg i slik behandling som regjeringen legger opp til.\n\nEn annen stor distriktsnæring er bygg- og anleggsbransjen. Hvordan de nå skal kunne levere inn anbud på større prosjekter er for meg også en gåte. Det er jo ingen seriøse firma som kan ha folk i arbeid når de ikke vet hva de skal bygge hvor, og om de i det hele tatt har noe å bygge. De kan heller ikke levere inn anbud når de ikke vet om de får tak i faglært arbeidskraft til å utføre arbeidet.\n\nOg så, som om ikke dette var ille nok: muligheten til innleie er også veien inn i arbeidslivet for mange som har stått utenfor. Når 40 % av de Manpower leier ut kommer fra arbeidsledighet, og 40 % av de får tilbud om fast jobb hos bedriften de er utleid til i løpet av ett år. Ja da framstår dette som komplett uforståelig for meg. Vi må gjøre veiene inn i arbeidslivet flere og bredere, ikke færre.