Person / Aktør:
Rasmus Hansson
Rasmus Hansson
Parti: MDG

Innlegg:
Kanskje bytter du snart bort ku-burgeren i kjøledisken og tar en miljøvennlig, billig, deilig sjøpungburger i stedet? \n\nJeg er skeptisk til ting som er for gode til å være sanne. Men her om dagen ble jeg bestukket med en burger fra et stort internasjonalt konsern som vil pushe sånne burgere på deg. Selv med min beste vilje, klarte jeg ikke å smake forskjell mellom kjøttburger og sjøpungburger.\n\nPronofa prøver å lage mat av ting vi ikke pleier å spise. Som sjøpung. De er vanlige dyr i hele verden, som det kan bli veldig mye av veldig fort, uten innvikla, dyre produksjonsanlegg. Sjøpung trenger ikke fôres, de filtrerer maten sin fra vannet - og tar dermed blant annet ut mye nitrogen, som er et forurensningsproblem blant annet i Oslofjorden.\n\nLegger du båten uten alt for giftig bunnstoff i en rolig norsk vik kan den forbausende fort bli utrolig full av sjøpung. Når du tar opp en sånn sjøpung ser det ikke umiddelbart appetitelig ut. Det ligner heller ikke mye på det navnet tilsier.\n\nDet berømmelige grønne skiftet er avhengig av at vi lager velferd uten å ødelegge livet på jorda. Blant annet mer mat, uten å ødelegge mer natur. Det er vanskelig.\n\nDe aller fleste matkilder på jorda er for lengst oppdaget og utnyttet, og vel så det. Vi greier sjelden å produsere ny mat som fyller mer enn en gourmettallerken. Det meste vi finner er sårbare saker som bør være i fred, eller ting som det har mange miljøkonsekvenser å utnytte i stor skala.\n\nSom oppdrett av fisk og krepsdyr, hvor parasitter, smitte, forurensing og arealkonflikt er kjente problem. Eller blåskjelloppdrett med sykdommer, miljøgifter og algegifter. Tareproduksjon er foreløpig bare småtteri.\n\n95 prosent av en sjøpung er vann, resten er stort sett protein. Som det er veldig lett å lage overraskende god kjøttdeig av.\n\nNordmenn spiser mye kjøttdeig. Pronofa mener de kan dekke mye av det norske kjøttdeigmarkedet med sjøpungdeig. Og at du verken vil se eller smake forskjell.\nJeg spiste en sjøpungburger, og jeg er enig. Aldri i verden om jeg hadde greid å skille den fra en vanlig ku-burger. Den var ganske enkelt god!

Postet:
2022-11-26 19:01:50

Delt innhold:
Kanskje bytter du snart bort ku-burgeren i kjøledisken og tar en miljøvennlig, billig, deilig sjøpungburger i stedet? \n\nJeg er skeptisk til ting som er for gode til å være sanne. Men her om dagen ble jeg bestukket med en burger fra et stort internasjonalt konsern som vil pushe sånne burgere på deg. Selv med min beste vilje, klarte jeg ikke å smake forskjell mellom kjøttburger og sjøpungburger.\n\nPronofa prøver å lage mat av ting vi ikke pleier å spise. Som sjøpung. De er vanlige dyr i hele verden, som det kan bli veldig mye av veldig fort, uten innvikla, dyre produksjonsanlegg. Sjøpung trenger ikke fôres, de filtrerer maten sin fra vannet - og tar dermed blant annet ut mye nitrogen, som er et forurensningsproblem blant annet i Oslofjorden.\n\nLegger du båten uten alt for giftig bunnstoff i en rolig norsk vik kan den forbausende fort bli utrolig full av sjøpung. Når du tar opp en sånn sjøpung ser det ikke umiddelbart appetitelig ut. Det ligner heller ikke mye på det navnet tilsier.\n\nDet berømmelige grønne skiftet er avhengig av at vi lager velferd uten å ødelegge livet på jorda. Blant annet mer mat, uten å ødelegge mer natur. Det er vanskelig.\n\nDe aller fleste matkilder på jorda er for lengst oppdaget og utnyttet, og vel så det. Vi greier sjelden å produsere ny mat som fyller mer enn en gourmettallerken. Det meste vi finner er sårbare saker som bør være i fred, eller ting som det har mange miljøkonsekvenser å utnytte i stor skala.\n\nSom oppdrett av fisk og krepsdyr, hvor parasitter, smitte, forurensing og arealkonflikt er kjente problem. Eller blåskjelloppdrett med sykdommer, miljøgifter og algegifter. Tareproduksjon er foreløpig bare småtteri.\n\n95 prosent av en sjøpung er vann, resten er stort sett protein. Som det er veldig lett å lage overraskende god kjøttdeig av.\n\nNordmenn spiser mye kjøttdeig. Pronofa mener de kan dekke mye av det norske kjøttdeigmarkedet med sjøpungdeig. Og at du verken vil se eller smake forskjell.\nJeg spiste en sjøpungburger, og jeg er enig. Aldri i verden om jeg hadde greid å skille den fra en vanlig ku-burger. Den var ganske enkelt god!