Innlegg:
Green House lanserte rapporten «Underutnytta matressurser på menyen».\nDenne rapporten peker store matressurser som ikke brukes til menneskemat her i Norge. Store mengder spiselige grønnsaker blir ikke tatt inn av grossistene på grunn av krav til utseende og form. Det er bl.a. gulrøtter som er for skakke og løk som er for små. \nStore mengder matkorn som ikke blir brukt til menneskemat på grunn av krav satt av industrien. Rapporten utfordrer også definisjonen av matsvinn. For eksempel regnes ikke verpehøns som destrueres som matsvinn.\n\nFor første gang ser det ut til at det ikke vil bli produsert nok mat i verden, og vi står foran en varsla sultkatastrofe. Skal verden ha nok mat i framtida må vi utnytte matressursene enda bedre, også i Norge. Det må tenkes nytt, matvaner må endres, mer opplæring i skolen om hvordan man bruker hele dyret. Med godt samarbeid og gode rammevilkår i hele næringskjeden fra bonde, til matindustri og butikk kan få til endring. Bonden er omstillingsdyktig og med riktige rammevilkår som skaper lønnsomhet, er mulighetene store. \n\nFor å øke bærekraft og sjølsforsyning må vi i større grad bygge på lands egne ressursgrunnlag. Jo mer vi greier å produsere i hele verden, og i Norge, bidrar til å øke matsikkerheten. Nå har det skjedd et paradigmeskifte i hvordan det snakkes om matsikkerhet, nå har man sett viktigheten av sjølforsyning. Denne rapporten er et godt bidrag til hvordan vi kan se på ressursutnyttelse med nye øyne.
Postet:
2022-09-29 21:48:30