Person / Aktør:
Margret Hagerup
Margret Hagerup
Parti: H

Innlegg:
Dette er et bilde av hva hver nordmann kaster i løpet av et år. 40,3 kg! Matkastebordet er utarbeidet av NORSUS Norsk institutt for bærekraftsforskning på oppdrag fra Matvett - Ta vare på maten. \n\nDet er tankevekkende. \n\nMatsvinn er et stort problem globalt: \n🍌 1/3 av all mat som produseres i verden blir ikke spist fordi den blir ødelagt eller kastet.\n🍌 Kostholdet vårt er nå den viktigste enkeltårsaken til dårlig helse og for tidlig død i Norge.\n🍌 Matproduksjon og forbruk bidrar til ca 1/3 av de samlede klimagassutslippene på verdensbasis. \n\nRedder du de single bananene i butikken?\n\nI dag holdt jeg innlegg om matsvinn og politiske virkemidler. Hovedbudskapet var at bransjen må gjøre grep selv, heller enn å bli regulert. Høyre har tro på markedet og at aktørene sammen kan finne nye og innovative løsninger. \n\nDet er imponerende å se arbeidet som legges ned, og mat har virkelig hatt en renessanse de siste årene. Norske kokker i verdensklasse løfter norske råvarer ut i verden. Innovative bedrifter ser dagens lys, og forbruker og matrester kobles på stadig nye måter. \n\nRestauranten Rest produserer topp mat av rester som ellers ville gått i søppelet. De får strålende skussmål fra DN sine anmeldere som omtaler det som himmelsk søppel. \n\nDette vil vi ha mer av! \n\nBudskapet mitt var at bransjeavtaler og samarbeid er viktig. Det samme gjelder klimaplanen og klimaavtalen med landbruket. Høyre tror også på et løft for agritech, hvor det stimuleres enda mer til innovasjon og nytenkning for at aktører skal få testmuligheter og starthjelp. \n\nPå temadagen hadde Teknologisk Matforum invitert følgende aktører til å snakke om matsvinn og grønt fokus:\n✅ Norsus\n✅ ASKO\n✅ Nofima\n✅ Mills\n✅ Nortura SA\n✅ Rethink Food\n\nInspirerende dag som viser viktigheten av dialog og samarbeid. Jeg har blitt mer bevisst matsvinnet i egen husholdning. Utfordringen blir å holde oppe denne bevisstheten og faktisk endre atferden!

Postet:
2022-09-28 15:18:56

Delt innhold:
Dette er et bilde av hva hver nordmann kaster i løpet av et år. 40,3 kg! Matkastebordet er utarbeidet av NORSUS Norsk institutt for bærekraftsforskning på oppdrag fra Matvett - Ta vare på maten. \n\nDet er tankevekkende. \n\nMatsvinn er et stort problem globalt: \n🍌 1/3 av all mat som produseres i verden blir ikke spist fordi den blir ødelagt eller kastet.\n🍌 Kostholdet vårt er nå den viktigste enkeltårsaken til dårlig helse og for tidlig død i Norge.\n🍌 Matproduksjon og forbruk bidrar til ca 1/3 av de samlede klimagassutslippene på verdensbasis. \n\nRedder du de single bananene i butikken?\n\nI dag holdt jeg innlegg om matsvinn og politiske virkemidler. Hovedbudskapet var at bransjen må gjøre grep selv, heller enn å bli regulert. Høyre har tro på markedet og at aktørene sammen kan finne nye og innovative løsninger. \n\nDet er imponerende å se arbeidet som legges ned, og mat har virkelig hatt en renessanse de siste årene. Norske kokker i verdensklasse løfter norske råvarer ut i verden. Innovative bedrifter ser dagens lys, og forbruker og matrester kobles på stadig nye måter. \n\nRestauranten Rest produserer topp mat av rester som ellers ville gått i søppelet. De får strålende skussmål fra DN sine anmeldere som omtaler det som himmelsk søppel. \n\nDette vil vi ha mer av! \n\nBudskapet mitt var at bransjeavtaler og samarbeid er viktig. Det samme gjelder klimaplanen og klimaavtalen med landbruket. Høyre tror også på et løft for agritech, hvor det stimuleres enda mer til innovasjon og nytenkning for at aktører skal få testmuligheter og starthjelp. \n\nPå temadagen hadde Teknologisk Matforum invitert følgende aktører til å snakke om matsvinn og grønt fokus:\n✅ Norsus\n✅ ASKO\n✅ Nofima\n✅ Mills\n✅ Nortura SA\n✅ Rethink Food\n\nInspirerende dag som viser viktigheten av dialog og samarbeid. Jeg har blitt mer bevisst matsvinnet i egen husholdning. Utfordringen blir å holde oppe denne bevisstheten og faktisk endre atferden!