Person / Aktør:
Stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle
Stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle
Parti: H

Innlegg:
Vil du tilbake på skolebenken? 😃✏️📚 \n\nVisste du at nesten 600 000 voksne ikke har fullført videregående? For mange betyr det at de står uten en jobb fordi arbeidslivet stiller stadig høyere krav til formell kompetanse. \n\nVoksne har behov for et annet opplæringstilbud enn unge. Det betyr at vi må utvikle helt nye konsepter for å gi voksne både sitt første og sitt andre fagbrev. \n\nSamtidig oppgir 6 av 10 NHO-bedrifter at de har et udekket kompetansebehov. For at både små og store bedrifter skal kunne vokse og fortsette å være konkurransedyktige så har de behov for flere kloke hoder og mer praktisk kompetanse. \n\nLikevel er den største verdien det å ha en jobb å gå til. Det skaper trygghet for egen inntekt, selvstendighet, mestringsfølelse og tilhørighet.\n\nRita Kilvær og jeg løfter saken i Østlands-Posten i dag, og foreslår følgende:\n1. En ny arbeidsdeling for å finne måter som gir bedrifter og den enkelte voksne bedre tilgang på videregående opplæring: Stat, fylkeskommuner og arbeids- og næringsliv må samarbeide mer for å avklare hvilken rolle de har i voksnes opplæring. Behov for å gjennomgå og avklare ansvar, roller og samarbeidsformer er stort. \n\nDet kan for eksempel være basert på partnerskap i den enkelte fylkeskommune, det kan være behov for at staten tar et større ansvar på noen områder, mens på andre områder kan det være behov for å tenke større regionen utover fylkeskommunene. \n\n2. Følge opp Fullføringsreformen gjennom å innføre en rett til nytt fagbrev for de som har brukt opp videregåenderetten. \n\n3. Systematisk evaluere de ordningene vi har i dag for å gi voksne et fag- eller svennebrev for å få mer kunnskap om hva som virker og hvorfor det virker. \n\nAndre tiltak vi løfter: \n• Innføre en mer fleksibel skolestart hvor voksne kan starte opplæringen når som helst i året \n• Utvikle et nasjonalt system for teoriundervisning i fellesfagene som kan tilbys på sommeren eller på nett kombinert med samlinger \n• Forsøk med nasjonale og desentraliserte kompetansesentre for tilbud til yrkesfag som har få voksne elever, leverer til små bransjer eller er for små til å tilbys i den eksisterende strukturen \n• Kreve at ordningen med Fagbrev på jobb skal tilbys i alle fylker \n• Øke grensen for tilleggslånet voksne som tar utdanning kan få gjennom Lånekassen \n\nHva syns du?

Postet:
2022-02-12 11:01:58

Delt innhold:
(+) Vil ha voksne tilbake på skolebenken: – Når man er voksen har man helt andre forpliktelser enn når man er tradisjonell skoleelev
– Skal muligheten til å lære hele livet være reell, så må retten til å ta for eksempel fagbrev mens man står i jobb tilpasses voksenlivet, sier kommunestyrerepresentant og skolepolitiker i Larvik, Rita Kilvær.