Person / Aktør:
Une Bastholm
Une Bastholm
Parti: MDG

Innlegg:
Vold mot dyr er ikke bare isolerte enkelthendelser. Det skjer også fordi dyra har lav status og kjøttet skal være billigst mulig. Hvis du var blant dem som orket å se NRK-dokumentaren med skjulte opptak fra norske grisehus, så ble du garantert kvalm: Kastrering uten bedøvelse. Uforsvarlig avliving. Gjentakende vold, med slag og spark som om grisen var en død ting. Det er riktig å dømme volden og lovbruddene, og de ansvarlige må straffes. Derfor vil De Grønne styrke både dyretilsynet og dyrepolitiet. Men Norge må også en gang for alle innse at jakten på billigst mulig mat har en høy pris - for dyra, for bonden og for miljø og matsikkerhet. De siste tiårene har svinekjøttet blitt billigere og billigere, og nordmenns etterspørsel etter kjøtt er skyhøyt. Prisjaget fører til snarveier, sykdommer og skader, og gjør det vanskeligere å respekterer dyras egenverdi, slik loven krever. Griser er aktive, nysgjerrige og sosialt intelligente. De har krav på å leve naturlige liv. De har krav på en individuell respekt og omsorg. Det skulle bety at de fikk være utendørs, rote i bakken, bade kroppen i gjørme, leke og springe. Purka skulle hatt god helse med en sterk kropp. Men sånn er det ikke. Gris og kylling er dyr med særlig lav status, og det er ikke tilfeldig at disse produksjonene også er de mest intensive. Jeg besøkte en gang en bonde som drev med både gris og sau. Det han sa glemmer jeg aldri: "Sauen er det jeg lever for. Grisen er det jeg lever av." Han var åpen om at han ikke følte like mye engasjement og kjærlighet for grisen, men drev med svineproduksjon for å få inntekter. Det må vi gjøre noe med! De Grønne jobber for høyere krav til grisens levemiljø, sunnere raser, kortere dyretransporter, mer tilsyn og bønder som har kunnskap og tid til å ta vare på dyrene. Da må også bonden få bedre betalt. Selv om det gjør maten noen kroner dyrere.

Postet:
2019-06-20 12:17:59

Delt innhold:
Prisen på svinekjøtt har økt med tre kroner siden 80-tallet
NRK-dokumentaren viser rystende scener fra norsk svineproduksjon. Ville det vært annerledes dersom vi betalte mer for bacon og pølse i butikken?